Te-ai simțit vreodată pierdut într-un magazin, la raionul de făină fără gluten, fără să știi ce să alegi sau cum să le folosești corect? Aceeași întrebare este valabilă chiar și pentru un magazin online.
Dacă urmați o dieta fără gluten, trebuie sa cunoașteți un minim de informații din această lume a făinii fără gluten, textura și aroma particulară a acesteia, pentru a o alege și a o combina mai bine.
De aceea ne-am gândit la un articol cuprinzător care să facă lumină în această problemă.
CELE 3 REGULI DE BAZĂ PENTRU UTILIZAREA FĂINII FĂRĂ GLUTEN
REGULA 1: UITAȚI IDEA DE A GĂTI FĂRĂ GLUTEN ACASĂ CU O SINGURĂ FĂINĂ …
Nici o făina fără gluten nu poate înlocui ea singură complet făina de grâu. Toate tipurile de făină fără gluten au avantaje și dezavantaje:
– unele au un gust neutru și o textură ușoară, dar devin sfărâmicioase în aluat
– altele au dificultăți în ceea ce privește creșterea aluatului
– altele au o aromă puternică, interesantă în doze mici, dar pot domina ușor și nu trebuie exagerat cu ele
Prin urmare, este adesea necesar să combinați 2 până la 3 tipuri de făină fără gluten pentru a înlocui cantitatea totală de făină de grâu într-o rețetă. Astfel veți obține un produs echilibrat și gustos.
REGULA 2: LA GREUTATE EGALĂ …
Puteți presupune că x grame de făină de grâu vor fi înlocuite cu x grame de tipuri de făină fără gluten, indiferent de tipul (tipurile) de făina fără gluten alese. De exemplu, 150g de făina de grâu din rețeta ta preferată de prajitură ar putea fi înlocuite cu 90g de făină de orez, 30g de făină de hrișcă și 30g de făină de castane.
REGULA 3: NU UTILIZAȚI DOAR FĂINĂ …
Pentru a face preparate ușoare, este de asemenea bine să folosiți amidon fără gluten. Pulberile de amidon pure, albe și foarte ușoare, conferă o textură suplă, ușoară și moale, făcând posibilă contracararea dezavantajelor anumitor tipuri de făină fără gluten dense sau sfărâmicioase.
Sfat: Luați în considerare și pudra de migdale ca înlocuitor pentru o parte din faină în anumite preparate.
Iată câteva tipuri de făină și amidon fără gluten:
1. Făina de orez
Tipul produsului: poate fi albă, integrală sau semi-integrală
Caracteristici:
– făină de bază prin excelență
– aromă neutră
– textură cu tendința de a se sfărâma dacă este utilizată în cantitați mari, aspect valabil în special pentru făina albă de orez
– accesibilă ca preț
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: cu orice făină fără gluten, în special cu cele cu gust puternic
Dozare: până la 70% din cantitatea de făină din rețetă
2. Făina de hrișcă
Caracteristici:
– culoare și gust rustic
– crește greu
– tendința de a deveni compactă în aluat
– accesibilă ca preț
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: făină de orez și/sau amidon pentru o textură lejeră
Dozare: până la 40% din cantitatea de făină din rețetă
3. Făina de mei
Caracteristici:
– faină echilibrată, bună ca făină de bază
– aromă ușor pronunțată, cu bază amară
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: făină de orez și/sau amidon pentru o textură lejeră
Dozare: până la 50 – 70% din cantitatea de făină din rețetă
4. Făina de castane
Caracteristici:
– aromă originală și placută, dar pronunțată
– conferă o textură densă
– destul de scumpă
Utilizări: de preferință pentru preparate dulci
Combinații: făină de orez și/sau amidon pentru o textură lejeră
Dozare: maxim 30% din cantitatea de făină din rețetă
5. Făina de porumb
Caracteristici:
– culoare gourmet, galben auriu
– faină echilibrată, bună ca făină de bază
– ieftină
– e posibil să nu fie favorabilă pentru oricine, depinde ce alte intoleranțe mai are o persoană
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: cu toate tipurile de făină fără gluten
Dozare: până la 60% din cantitatea de făină din rețetă
6. Făina de năut
Caracteristici:
– aroma originală, aproape dulce
– culoare apetisantă, ușor galbenă
– crește greu
– textură densă
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: făină de orez și/sau amidon pentru o textură lejeră
Dozare: maxim 30% din cantitatea de făină din rețetă
7. Făina de teff
Caracteristici:
– aroma destul de neutră
– oferă elasticitate
– bună pentru pâine
– nu este întotdeauna ușor de găsit
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: cu toate tipurile de făină fără gluten
Dozare: până la 60% din cantitatea de făină din rețetă
8. Făina de lupin
Caracteristici:
– aromă neutră
– interesantă în amestecuri pentru a îmbunătăți textura preparatelor
– culoare aurie
– nu este întotdeauna ușor de găsit
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: cu toate tipurile de făină fără gluten
Dozare: până la 40% din cantitatea de făină din rețetă
9. Făina de sorg
Caracteristici:
– aromă interesantă, ușor dulce
– culoare relativ maronie
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: cu toate tipurile de făină fără gluten
Dozare: până la 40% din cantitatea de făină din rețetă
10. Făina de alune tigrate
Caracteristici:
– aromă ușoară, ușor dulce, gust delicat de nucă
– culoare maro deschis
– textura ușor granulată
– conferă moliciune și onctuozitate
Utilizări: de preferință pentru preparate dulci
Combinații: cu toate tipurile de făină fără gluten
Dozare: până la 30% din cantitatea de făină din rețetă
11. Amidon de porumb
Caracteristici:
– gust neutru
– lejeritate
– pentru aerarea preparatelor
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: făină fără gluten densă și/sau cu gust puternic
Dozare: de la 20% la 30% din cantitatea de făină din rețetă
12. Amidon de cartofi
Caracteristici:
– gust neutru
– lejeritate
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: făină fără gluten densă și/sau cu gust puternic
Dozare: de la 20% la 30% din cantitatea de făină din rețetă
13. Amidon de tapioca
Caracteristici:
– gust neutru
– lejeritate
– elasticitate
Utilizări: toate preparatele, sărate și dulci
Combinații: făină fără gluten densă și/sau cu gust puternic
Dozare: de la 20% la 30% din cantitatea de făină din rețetă
Acestea sunt cele mai comune tipuri de făină fără gluten. Încă nu v-am povestit despre orez glutinos, nucă de cocos, semințe de struguri sau făină de amarant dar concluzia este că aveți întotdeauna 5 – 6 produse la dispoziție care se pot combina pentru un preparat reușit.
E relativ greu să vă aprovizionați cu toate cele de mai sus însă, vă recomand totuși să aveți 5 până la 6 produse diferite pentru a putea testa diferite combinații, de exemplu 2 tipuri de amidon și 4 tipuri diferite de făină cu diverse proprietăți (textură, gust, culoare)
sursa: https://www.maviesansgluten.bio/lart-dutiliser-les-farines-et-les-fecules-sans-gluten/